top of page
doula.png

Ge dig, din partner och er nyblivna familj stöd inför, under och efter  förlossningen

Vad är & vad gör en doula ?

 

Ordet "doula" kommer från grekiska och betyder "kvinnan som ger omvårdnad". Förr i tiden eller även nuförtiden i andra kulturer har äldre kvinnor i omgivningen/släkten denna funktion: att guida och stödja den gravida, födande och nyblivna mamman genom hennes resa hjälpa mot föräldraskapet.

 

Idag i Sverige brukar en doula utbilda sig för ge stöd och information till blivande föräldrar innan, under och efter förlossningen. Doulan har däremot inget medicinskt ansvar. (läs mer på Organisation för Doulor & Förlossningspedagoger i Sverige, ODIS:s hemsida).

Jag är ODIS- certifierad förlossnings- och postpartum doula med grundutbildningar hos Förlossningsgruppen och Om Baby . Jag har sedan vidareutbildad mig med en holistisk postpartum doula utbildning med grund i naturmedicin, kinesisk- och indiska medicin, sk Ayurveda hos Maternité sacrée.

Parallellt är jag instruktör i Föda Utan Rädsla metoden (med Susanna Heli i Stockholm) och i Ballon-Forme  (med Danièle Fournier i Montréal), och är utbildad Peristeam Facilitator hos Steamy Chick med fördjupning i den perinatala perioden.

Med hennes kontinuerlig närvaro, hennes kunskaper och erfarenhet stödjer doulan den födande OCH hennes partner/stödperson, så att de kan få den tryggaste och mest positiva förlossningsupplevelsen som möjligt. Efter förlossningen och under den första tiden hemma med barnet/en, kan postpartum doulan fortsätta stödja, skydda och stärka den nyblivna familjens första tid hemma med barnet/n. Doulan har däremot inget medicinskt ansvar.

Hur kan jag ge stötta dig/er? Hur funkar det?

Som doula, vill jag att blivande/nyblivna föräldrar känner sig sedda, lyssnade på, stöttade och förstärkade i sin roll under den fantastiska samt sårbara resan mot första mötet med barnet/en samt början av er resa som familj.

Första kontakt sker oftast via mejl eller telefon, och sedan kan vi planera ett "lära-känna möte" (ca 30-45 minuter), som är kostnadsfritt och förutsättningslöst för att se om personkemin känns rätt, och jag förklarar hur jag jobbar och hur jag kan stötta er på er föräldraskapets resa, och ni kan om ni vill berätta vad era behov och förväntningar är. När du/ni anlitar mig, skriver på ett kontrakt.

Doulastöd inför & under förlossningen

Doulaeffekten

Forskning visar att doulas närvaro och stöd har en positiv effekt om förlossningsupplevelse för den födande och eventuella partnern, förlossningens längd, minskar behovet av medicinsk smärtlindring, och sannolikheten att ha en kejsarfödeseln. 

Att förbereda sig inför sin förlossning är friskvårdsberättigande för den blivande mamman OCH den andra blivande föräldern. 

  •  PRENATAL Classic   3 500kr

2 st förlossningsförberedande samtal á 3 timmar var för dig/er som vill förbereda dig/er lite extra inför förlossningen och första mötet med barnet, men inte känner behovet/inte vill ha en doula under själva förlossningen.

Vi pratar bl a om förlossningsloppet, kommunikation under förlossningen, vikten av att ha ett aktiv stödperson och hur man är det, sjukhusrutiner, olika mentala och fysiska förberedelserna, smärta och smärthantering, de första timmarna med barnet..

Jag sparar alltid en stund för att prata om den 4e trimestern, dvs de 12 första veckorna med barnet utanför livmodern, som bör planeras med! 

  • PRENATAL Plus  12 000kr

I detta paket ingår 2st förlossningsförberedande samtal (se beskrivning ovan), jour 14 dagar innan BF och tills förlossning , doula stöd under förlossningen och upp till 2 timmar efter barnet har fött.  Senare, om och när du/ni vill, träffas vi en sista gång för ett så kallad eftersamtal som är ca 2 timmar långt. Vi knyter säcken, dvs att vi går igenom förlossningen och ser hur ni har det som nybliven familj.

  • PRENATAL Premium   15 000 kr

I detta paket får du allt från "PRENATAL Plus" (se beskrivning ovan)

+ en privatkurs  i Föda Utan Rädsla ELLER i Ballon-forme (2-3 timmar) ***

+ 2 st privata gravidyogaklasser i samband med våra möten

+ kostnadsfri TENS hyrning under din graviditets veckor 38-42 (om den finns tillgänglig)

+ lite extra från olika traditioner så att du som är gravid känner dig ompysslad och firad på din resa mot moderskapet.

 

*** Ballon-forme är en kanadensisk förlossningsförberedande metod med en boll som huvudverktyg för att hantera och minska smärtupplevelsen (med hjälp av tyngdkraft, olika positioner och stöd) och där partnern blir aktiv och delaktig.  

Köp gärna en förlossningsboll av kvalité, som t.ex från märke Gymnic. Bollens storlek beror på den blivande mammas längd (är du 1,55-1,77m lång, välj en 55cm boll, kortare än 1,55m, då blir det en 45cm boll, och om du är längre än 1,77m, ta en 65cm boll). Länk till webshoppen där du kan hitta Gymnnic förlossningsbollarna.

Stöd under den 4e trimestern/ Postpartum doulastöd

Utgångspunkten för postpartum doulans uppgift är den nyblivna mamman och spädbarnet/n fysiska och känslomässiga välmående under en period som kan upplevas fantastisk, svår, omväldigande, skör, mm- allt i ett! 

Som inför förlossningen är förståelsen i det som händer, planering och rätt stöd grundläggande, och dessa bidrar till bl a en snabbare återhämtning, en starkare anknytning med barnet/n, en bättre självkänsla som förälder, och högre amningsfrekvens och förbygger en god hälsa bortom den 4e trimestern.

Som postpartum doula jobbar jag med en holistisk approach (dvs där det fysiska, det mentala och känslomässiga är kopplade) för att stötta och förstärka dig/er i din/er nya roll. 

 

Oavsett vilket postpartum paket du väljer, har vi alltid ett online möte (helst under graviditeten) där du/ni får information, verktyg och idéer för att skapa din postpartum plan. Grundämnen är vad du, som nybliven mamma, kan tänka på för att ta hand av dig efter vaginal- eller kejsarfödseln, bebisens omsorg de första tiderna, partners- eller omgivningens roll, information och stöd  för matning (amning eller flaska) och för att börja bära i sjal. Sedan under mina hembesök fortsätter jag stötta dig/er enligt planen och beroende på paketet du har valt, dina preferenser och kanske de nya behoven som har uppstått. Jag tar alltid med en docka för att visa och finns där som stöd, så att du vågar och litar på dina/era egna kompetenser.  Vid behov och i mån tid under våra träffar kan jag så klart passa barnet/n en stund medan den nyblivna mamma tar hand om sig (äter, duschar, sover), laga enkel mat, eller ta hand om enkelt/lätt hushållsarbete. 

I samband med detta, om du känner dig intresserad av att testa eller använda  aktiviteter från världens olika hörn, som belly bindning, postpartpartum yoni steam, teblandingar, bad, massage  för att öka ditt välmående samt fira dig under den speciella perioden, finns dessa tillgängliga med.

Obs! Det finns möjlighet att få RUT-avdrag för en del av dessa tjänster OCH möjlighet att använda sitt friskvårdsbidrag för de privata yogaklasserna. 

  • POSTPARTUM Classic / 3 500kr

I detta paket ingår 1st online möte för skapa din postpartum plan (ca 1timme), 2 st besök á 3,5 timme var att dela upp under den 4e trimestern beroende på den nya familjens behov. Vid ett tillfälle, får du möjlighet att upptäcka postpartum yoni steam eller belly binding. 

  • POSTPARTUM Plus / 12 000kr 

1st online möte för skapa din postpartum plan (ca 1timme) och 6 st hembesök á 3,5 timme var att dela upp under hela den 4e trimestern där ingår:

* yonisteam (mer info hittar du här) ELLER belly binding för 30 dagar 

* en babymassagekurs (IAIM) inkl kompendium och massageolja

* 1 privat postnatalyogaklass i samband med ett av våra möten

+ lite extra med inslag av naturmedicin och traditioner från världens olika hörn, så att du som har fött barn fortsätter känna dig ompysslad och firad på den andra delen av din resa som mamma, dvs med bebisens utanför livmodern.

  • POSTPARTUM Premium /15 000kr

1st online möte för skapa din postpartum plan (ca 1timme) och 8 st hembesök á 3,5 timme var att dela upp under hela den 4e trimestern där ingår:

* yonisteam (mer info hittar du härOCH belly binding för 30 dagar

* en babymassagekurs (IAIM) inkl kompendium och massageolja

* 2 privata postnatalyogaklasser i samband med ett av våra möten

+ lite extra med inslag av naturmedicin och traditioner från världens olika hörn, så att du som har fött barn fortsätter känna dig ompysslad och firad på den andra delen av din resa som mamma, dvs med bebisens utanför livmodern.

bottom of page